Witamina K2 z natto. Naturalne źródło zdrowia
Naturalna witamina K2, w którą bogaty jest preparat Kinon, występuje między innymi w mięsie zwierząt karmionych trawą, przetworach mlecznych czy w żółtku jaja, jednak jej najbogatszym źródłem jest natto. Potrawa ta wywodzi się z Japonii, a otrzymywana jest w wyniku wielogodzinnego gotowania ziaren soi. Dzięki działaniu bakterii bacillus subtilis natto ziarna soi fermentują i stają się bogate właśnie w witaminę K2 MK7. Co ciekawe, wysoki poziom witaminy K2 utrzymuje się nawet do 72 godzin od zjedzenia posiłku z fermentowanej soi, a w 100 gramach potrawy jest aż 1000 mikrogramów witaminy K2 MK7.
Nie musisz jeść codziennie natto, by przyjmować witaminę K2
U mieszkańców Azji, którzy jedzą potrawę natto, znacznie rzadziej rozpoznaje się osteoporozę. Znacznie rzadziej, niż w społeczeństwach zachodnich, w których dominuje w diecie nabiał. Jednak przygotowywanie natto i jej jedzenie może być dla nas trudne ze względu na ograniczoną dostępność naturalnej, niemodyfikowanej soi, długi proces gotowania, jak i specyficzny smak potrawy. Dlatego warto sięgnąć po łatwo przyswajalny produkt, który jest bogatym źródłem witaminy K2.
Natto, japońska potrawa z soi, to źródło naturalnej witaminy K2
Witamina K2 w naturze
Oprócz produktów poddanych fermentacji, czyli takich jak sery, jogurty, kiszona kapusta, w których witamina K2 występuje w naturze, pomocne w uzupełnieniu diety może okazać się przyjmowanie wyodrębnionej witaminy K2 z natto, w postaci kropli lub tabletek. Kinon, czyli witamina k2 z natto pomaga zachować odpowiednią gęstość kości. Badania naukowe wskazują na dodatkowe możliwości witaminy K2 w przypadku zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca, niektórych chorób metabolicznych, zapobiegania zwapnieniu tętnic wieńcowych (ZTW) i naczyń krwionośnych, oraz pozytywnego wpływu na funkcje mózgu. Witamina K2 z natto w tabletkach i kroplach KINON jest łatwa w dawkowaniu i przyjmowaniu.
Dla osób szczególnie zagrożonych osteoporozą stworzono także specjalistyczny produkt Kalcikinon, w którym połączone są współdziałające ze sobą witamina K2 z witaminą D3 oraz wapń.