Rodzaje Witaminy K. Różnica między K1 a K2.

Występują dwie odmiany witaminy K – K1 (filochinon) i K2 (menachinon). Witamina K1 znajduje się zielonych warzywach, owocach, ziarnach i w niektórych nabiałach oraz olejach roślinnych.

Witamina K2 występuje w natto, serach fermentowanych (długo-dojrzewających ), także w gęsiej wątróbce, żółtku, maśle, i mięsie zwierząt karmionych trawą.

Witamina K2 w codziennej diecie:

Produkt Witamina K2 w mcg/100g Zawartość MK-4 0 MK-7
Natto 1103,4 (0% MK-4, tylko MK-7)
Wątróbka z gęsi 369,0 (6% MK-4)
Sery twarde 76,3 (6,5% MK-4)
Sery miękkie 56,5 (98% MK-4)
Żółtko jaja 32,1 (100% MK-4)
Udko gęsie 31,0 (100% MK-4)
Masło 15,0 (100% MK-4)
Wątróbka kurza 14,1 (100% MK-4)
Salami 9,0 (100% MK-4)
Mięso kurze 8,9 (100% MK-4)
Boczek 5,6 (100% MK-4)
Wątróbka cielęca 5,0 (100% MK-4)
Kapusta kiszona 4,8 (8% MK-4)
Mleko pełne 1,0 (100% MK-4)
Mleko 2% 0,5 (100% MK-4)
Łosoś 0,5 (100% MK-4)
Makrela 0,4 (100% MK-4)
Białko jaja 0,4 (100% MK-4)

Warto wiedzieć…

  • Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje właściwości toksycznych
  • Najlepsza forma witaminy K2 to K2-MK7 (menachinon-7)
  • W przypadku przyjmowania suplementacji z witaminą D3, należy zwiększać dawkę witaminy K2
  • Witaminę K2 należy spożywać z posiłkiem zawierającym tłuszcz.

Działanie witaminy K2

Witamina K2 wykazuje działanie podobne do mechanizmu działania witaminy K1. Witaminę K kojarzy się najczęściej jako czynnik niezbędny do krzepnięcia krwi, ale najnowsze badania pokazują, że wit K2 ma właściwości oddziaływania na szereg innych ważnych funkcji organizmu. Dlatego warto wiedzieć, jakie pokarmy mogą być źródłem naturalnej witaminy K2 MK7.

Więcej o doniesieniach naukowych o witaminie K2 przeczytasz w zakładce badania K2.

Gdzie występuje witamina K2 i jakie jest jej znaczenie?

  • Organizm nie gromadzi zapasów witaminy K, w wątrobie i kościach występuje jedynie nieduża ilość tej witaminy, która wystarcza na zaspokojenie organizmu jedynie przez kilka dni.1
  • Niedobór witaminy K w organizmie może wynikać z zaburzenia jego przyswajania (zwłaszcza z powodu długotrwałego zażywania antybiotyków lub antykoagulantów).2 Ponadto, do utrzymania odpowiedniego stanu kości zapotrzebowanie na tę witaminę może być większe niż zazwyczaj otrzymuje się wraz z żywnością.1, 2
  • Witamina K znana jest w dwóch postaciach. Witamina K1 (filochinon) znajduje się w roślinach, zaś witamina K2 (menachinon) występuje w mięsie, żółtku jaj i przetworach mlecznych. Najbogatszym źródłem witaminy K2 jest japońska potrawa natto przygotowywana ze sfermentowanych ziaren soi. Wit K2 syntetyzuje również mikroflora jelita cienkiego w samym organizmie.2
  • Twierdzi się, że witamina K2 w formie menachinon-7 dłużej utrzymuje się w surowicy krwi, niż witamina K w innych formach i jest dobrze przyswajana przez organizm.3
  • Udowodniono, że wit K2 bierze udział w procesie mineralizacji kości i jest ważna dla utrzymania odpowiedniego ich stanu, kształtowania i utrzymania struktury.4, 5

Rola witaminy K nie budzi wątpliwości, jednak jeszcze nie wszystkie aspekty działania witaminy K2 zostały do końca zbadane, dlatego naukowcy kontynuują badania, w celu pełnego ujawnienia znaczenia tej witaminy dla naszego organizmu.

Jeżeli mamy obawy, że nasza dieta nie dostarcza nam odpowiednich ilości witaminy K2, to warto rozważyć dodatkową suplementację. Możemy też wziąć pod uwagę samodzielne przyrządzenie w domu japońskiej potrawy natto, w której witamina K2 MK7 występuje w ilości 1000 μg na 100 gramów produktu, ale jest to na tyle specyficzne jedzenie, że nie każdemu odpowiada jego smak. Kinon może okazać się dobrym alternatywnym źródłem tej witaminy. Oprócz niedużych tabletek, można go przyjmować w smacznej i łatwej do przełknięcia formie kropli. Preparat Kinon dostępny jest także w wersji uzupełnionej o witaminę D3 oraz wapń.

Spis literatury:

1. Yamaguchi M, Sugimoto E, Hachiya S. Stimulatory effect of menaquinone-7 (vitamin K2) on osteoblastic bone formation in vitro. / Mol Cell Biochem. 2001 Jul;223(1-2):131-7.
2. Yamaguchi M, Uchiyama S, Tsukamoto Y. Inhibitory effect of menaquinone-7 (vitamin K2) on the bone-resorbing factors-induced / bone resorption in elderly female rat femoral tissues in vitro. Mol Cell Biochem. 2003 Mar;245(1-2):115-20.
3 Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Miura M. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral / density in osteoporosis. Journal of Bone and Mineral Research. 2000 Mar;15(3):515-21.
4 European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin K and maintenance of bone (ID 123, 127, 128, and 2879), blood coagulation (ID 124 and 126), and function of the heart and blood vessels (ID 124, 125 and 2880) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal 2009; 7 (9): 1228
5 Yonemura K, Fukasawa H, Fujigaki Y, Hishida A. Protective effect of vitamins K2 and D3 on prednisolone-induced loss of bone mineral density in the lumbar spine. American Journal of Kidney Diseases. 2004 Jan;43(1):53-60.