Żyjemy szybko, często w stresie, zaniedbujemy aktywność fizyczną i zapominamy o odpowiedniej diecie, bogatej w witaminy i składniki mineralne, a to z kolei odbija się na naszym zdrowiu. Statystyki pokazują, że jedną z najczęstszych przyczyn zgonów wśród obywateli Unii Europejskiej stanowią choroby sercowo-naczyniowe, a Polska, niestety, plasuje się w czołówce tych statystyk. O ile nie mamy wpływu na takie czynniki jak płeć, wiek i obciążenie genetyczne, tak tylko od nas zależy, czy zadbamy o prawidłową profilaktykę chorób serca i miażdżycy.
Miażdżyca (arterioskleroza) jest przewlekłą i złożoną chorobą. W jej przebiegu mamy do czynienia ze stanem zapalnym, który uszkadza ściany tętnic, co z kolei uruchamia proces odkładania się w chorobowo zmienionym miejscu blaszki miażdżycowej Powstałe w ten sposób złogi skutkują zwężeniem tętnic. Ogniska zapalne ulegają zwapnieniu, co w efekcie zmniejsza elastyczność naczyń krwionośnych. Krew nie może przepływać swobodnie i transportować składników odżywczych do tkanek, a serce pracuje coraz mocniej, aby krew mogła przedostać się przez zatorowane tętnice. Arteriosklerozy w żadnym wypadku nie można bagatelizować, ponieważ nieleczona może prowadzić m.in. do zawału serca lub udaru mózgu.
Jednym z elementów profilaktyki miażdżycy powinna być dieta bogata w wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Warto również zadbać o odpowiedni poziom witaminy K2, która ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Jej źródłem mogą być np. natto, sery dojrzewające lub odpowiednie suplementy diety. Badania wykazują, że zażywanie witaminy K2 wiąże się z mniejszym zwapnieniem aorty, a także rzadszym występowaniem choroby niedokrwiennej serca.
Witamina K2 (menachinon) jest jedną z dwóch odmian witaminy K (obok witaminy K1 – filochinonu). O jej istnieniu i działaniu wiemy stosunkowo od niedawna, ale badania wskazują na jej ogromną rolę w profilaktyce miażdżycy i zawałów serca. Bogatym źródłem witaminy K2 w diecie jest m.in.: wątróbka (z gęsi, cielęca), żółtko jaja (które jest również bogatym źródłem witamin B6, B12 i kwasu foliowego), kapusta kiszona, salami, boczek, mięso kurze, jednak najbardziej wartościowym źródłem pozostaje natto.
Natto jest japońską potrawą przygotowywaną ze sfermentowanych ziaren soi. W Europie nie jest ona popularna, a jej smak, dosyć specyficzny, może odbiegać od naszych przyzwyczajeń żywieniowych. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem może być przyjmowanie łatwo przyswajalnych preparatów z witaminą K2, wyodrębnioną właśnie z japońskiego natto.
Źródła:
Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyák K, Knapen MH, Vik H, Vermeer C, Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7.
Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski, red. Z. Strzelecki, J. Szymborski, Rządowa Rada Ludnościowa, Warszawa 2015.
Geleijnse JM et al., Johanna M. Geleijnse et al. Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study, „Journal of Nutrition”, November 1, 2004 vol. 134 no. 11 3100-3105.