Witamina K2
Witamina K to wspólne określenie dla grupy związków, które, choć podobne w swojej strukturze, różnią się właściwościami, funkcjami biochemicznymi oraz źródłem występowania. Od lat wiadomo, że witamina K1, która w naturze występuje głównie w zielonych warzywach, niezbędna jest do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi. Stosunkowo od niedawna prowadzone są badania nad właściwościami i wpływem witaminy K2. Okazuje się, że jest ona kluczowa dla naszego zdrowia – pełni dużą rolę w profilaktyce osteoporozy, jest niezbędna dla zdrowych i mocnych kości oraz zębów, a także chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Jakie są więc źródła występowania witaminy K2 w naturze i co jeść, aby dostarczyć ją organizmowi?
Witamina K2 w naturze
O ile witaminę K1 znaleźć można w produktach pochodzenia roślinnego (m.in. w kapuście, sałacie, szpinaku, brokułach, brukselce), tak witamina K2 w naturze występuje głównie w produktach odzwierzęcych, zarówno w mięsie, jak i nabiale. Doskonałym źródłem witaminy K2 są przetwory mleczne, zwłaszcza sery długodojrzewające, wątróbka gęsia, żółtka jaja oraz mięso zwierząt karmionych trawą. Warto sięgać również po masło, kurze mięso (zwłaszcza wątróbkę) czy gęsie udka. W naturze witaminę K2 można również w kiszonkach (ogórki, kapusta), ale jej najbogatszym i najbardziej wartościowym źródłem jest japońskie natto.
Natto – bogate źródło witaminy K2
Natto przygotowywane jest ze sfermentowanych ziaren soi, a 100 gramów produktu jest źródłem aż 1100 mikrogramów witaminy K2 (optymalna dzienna dawka witaminy K2 to około 100 mikrogramów). Wystarczy więc bardzo niewielka ilość tej tradycyjnej japońskiej potrawy, by dostarczyć do organizmu niezbędną ilość witaminy K2, w bardzo dobrze przyswajalnej formie.